Aromatyczną kawę uzyskasz ze świeżo zmielonych ziaren, najlepiej chwilę przed przystąpieniem do jej przygotowania. Jeśli mielisz ziarna rzadziej na zapas – przechowuj je w lodówce. Taki patent pozwoli ci zachować świeżość i aromat kawy na tydzień, a nawet dwa.
Dlaczego to właśnie kawiarka cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy i baristów? Bo wydobywa pyszną, jak również aromatyczną esencję bez dużego wkładu czasowego, finansowe- go ani potrzeby specjalistycznych umiejętności. Nazywana również kafetierą, makinetką i moką, kawiarka jest przyjemnym w użyciu i niezwykle prostym urządzeniem. Składa się z kilku elementów wykonanych ze stali nierdzewnej lub aluminium.
Najlepiej wybierz ziarna kawy, które charakteryzują się dużą słodyczą (polecamy ziarna Dolce Crema oraz Caffe Brasil Santos). Z powodu wysokiej temperatury, jakiej poddawana jest kawa parzona w kawiarce, uzyskana esencja ma często gorzkawy posmak. Wybór odpowiednio słod- kich ziaren to najlepszy sposób, aby tego uniknąć. Kawa nasypana do sitka musi być dobrze zmielona, drobniej niż w przypadku ekspresu przelewowego. Zaczynamy!
Do dolnego zbiorniczka nalej wodę, najlepiej filtrowaną lub przegotowaną, która nie przyczyni się do powstawania osadu po wewnętrznych ściankach denka. Wlej wodę do wysokości zaworka, do sitka nasyp świeżo zmielone ziarna ulubionej kawy, najlepiej do pełna. Palcem oczyść krawędzie sitka, aby pozbyć się z niego drobinek kawy. ostatnim etapem przygotowania pobudzającego napoju jest dokręcenie górnej części kawiarki do spodu. Umieść całość na palnik i rozkręć średni płomień. W przypadku kuchenki elektrycznej ustaw na 4-kę w skali. Po upływie 3-4 minut dzieje się magia i kawa przesącza się do górnego zbiorniczka.
W momencie gdy usłyszysz bulgotanie, kawiarkę należy zdjąć z palnika. Teraz czas na najprzy- jemniejszą część całego procesu – przelej kawę do ulubionego kubka lub filiżanki, rozcieńcz z odrobiną wody i dopraw wedle upodobań.
Jeśli chcesz, aby twoja kawiarka służyła ci na długo, nie używaj do jej czyszczenia żadnych środ- ków ani płynu do mycia naczyń. Wystarczy opłukać ją wodą. Dbaj o nią, a odwdzięczy się pyszną kawą!
Może szybciej i łatwiej jest faktycznie zalać mieloną kawę wrzątkiem albo umieścić kapsułkę w ekspresie i nacisnąć jeden, magiczny guzik, ale czy dla uzyskania lepszego smaku i większej przyjemności nie warto się czasem postarać bardziej? 🙂