Kawowy Savoir Vivre
Kawowy Savoir Vivre

Sposoby przygotowywania kawy zmieniały się na przestrzeni wieków, jednak zasady jej podawania to kwestia pozostająca od lat taka sama. Poniżej przedstawiamy jak to robić, by nie popełnić towarzyskiej gafy.

Mleko

Tutaj rządzą upodobania osoby zamawiającej, jednak zazwyczaj podaje się mleko delikatnie podgrzane – to nie wychładza napoju za szybko. Kiedy jednak następuje sezon letni, często goście proszą o kawę mrożoną, której zarówno mleko, jak i kawa powinny być zimne.

Łyżeczka

Picie kawy z łyżeczką w środku nie jest mile widziane – oprócz nieeleganckiego wyglądu może to być niebezpieczne. Nieładnie jest też zostawić ją opartą o brzeg spodka do góry dnem.

Coś do kawy?

Błędem bardzo często popełnianym jest podawanie do kawy ciastek. Kawosze uważają bowiem, że to nie pozwala na prawdziwe rozkoszowanie się napojem, poza tym słodki smak zabija naturalną gorycz kawy.  Absolutnie zabraniane jest „maczanie” ciastek w kawie. Napój ten najlepiej smakuje z małą gorzką czekoladką, herbatnikiem korzennym lub migdałkiem opruszonym kakao.

Łyżeczka

Nie należy pić kawy z łyżeczką w środku – jest to nie tylko nieeleganckie, ale i niebezpieczne.
Pamiętajmy, że filiżankę układamy na spodku, łyżeczkę natomiast skierowaną uchwytem do gościa, kładziemy również na spodku, po prawej stronie. Po użyciu należy położyć ją na spodeczek, cała jej powierzchnia powinna stykać się z naczyniem. Nieeleganckie jest oblizywanie łyżki lub chłodzenie napoju na niej.

Jak podawać?

Filiżankę powinno się serwować na tacy i stawiać z lewej strony gościa. Wato pamiętać, by filiżanka była podgrzana, to spowoduje, że kawa nie będzie tracić szybko swojej temperatury.

Aby poznać pełną ofertę lub zrealizować spersonalizowane zamówienie, zapraszamy do kontaktu telefonicznie lub drogą mailową.
Telefon: 510-994-668
E-mail: office@rads.pl
Rads, ulica Floriańska 12
03-707, Warszawa