Palenie kawy to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji kawy, który zapewnia temu cudownemu napojowi odpowiedni aromat, smak i kolor. W przeciwieństwie do wina, kawie nie służy długie przechowywanie, dlatego tak ważne jest, by czas, jaki upływa od momentu palenia do podania kawy był jak najkrótszy. Najlepszy smak naparu kawowego uzyskuje się ze świeżo palonych i zmielonych ziaren, z tego też powodu kawa ziarnista, świeżo palona, którą mieli się tuż przed podaniem jest dużo droższa, ale napar z niej przygotowany jest zdecydowanie bardziej smaczny i aromatyczny.
Długi i staranny proces palenia, pozwala wydobyć z ziaren kawy głębię aromatu, którym możesz się delektować w każdej chwili.
Kawa Mazzini jest palona metodą klasyczną...
Klasyczny sposób palenia jest czasochłonny, ale uzyskiwany jest wtedy najlepszy smak kawy.
Polega on na powolnym podgrzewaniu metalowego bębna, w którym jest umieszczona zielona kawa. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury ok. 200C kawa jest palona w zależności od gatunku przez 15-20 minut. Nad całym procesem czuwa doświadczony kiper, który cały czas kontroluje temperaturę i czas wypalania.
Następnym ważnym czynnikiem jest chłodzenie wypalonego ziarna kawy, odbywa się to przez doprowadzenie powietrza i ciągłej rotacji ziaren kawy. Dzięki takiej metodzie aromat kawy jest chroniony, a ziarna mogą się powoli studzić.
Tylko świeżo palona kawa Mazzini pozwala zachować ten niezwykle wyjątkowy, pełny aromat, który jest wydobywany z kawy podczas zaparzania.